icon-arrow-right
HomeNieuws Geschiktheidproef Galecopper brug

Geschiktheidproef Galecopper brug

Actueel

Donderdag 12 juni heeft BKB Infra in opdracht van de Combinatie Galecom de geschiktheidproef met Hoge Sterkte Beton (HSB) uitgevoerd. Als proef is over een lengte van circa honderd zestig meter en een breedte van ruim zeven meter een HSB mengsel gedraaid. Deze proef simuleert qua omvang wat op de Galecopperbrug in werkelijkheid per fase zal worden uitgevoerd. Combinatie Galecom renoveert de brug in opdracht van Rijkswaterstaat.

 

 

Galecopperbrug
Eerste meters HSB in doorwerkvoorziening

Opzet geschiktheidproef

Op het bedrijventerrein Liesbosch in Nieuwegein is over een lengte van ruim zestig meter een stalen brugdek nagebouwd. Nadat de hechtlaag op het stalen brugdek is aangebracht, zijn de randstelprofielen en de wapening gesteld. Zoveel als mogelijk zijn bijzonderheden die in de praktijk zijn te verwachten op het dek van de Galecopperbrug ‘nagebouwd’. Ook is een handwerkvak ingericht om de schuin liggende voegovergang na te bootsen. In het verlengde van het stalen gedeelte is op de bestaande asfaltverharding een ‘uitloop’ gecreëerd van circa honderd strekkende meter om de prestatie van de slipformpaver en het gedrag van de HSB te controleren.


In de proef wordt een aantal beheersmaatregelen getest, die voortkomen uit de ervaringen van vergelijkbare werken en tenders. Er is een systeem ontwikkeld om de logistiek van de HSB met een zogenaamde wiperbelt direct voor het afwerkgedeelte van de slipformpaver te deponeren. De HSB wordt door wormen in beweging gehouden om klontvorming van de HSB door de verhitte trilnaalden te voorkomen.

Galecopperbrug
Ingangscontrole aangevoerde HSB mengsel

Mengsel Hoge Sterkte Beton

Het mengsel van de HSB is door de Mebin vestiging Utrecht ontworpen en geproduceerd. De samenstelling en toeslagstoffen maken dat dit een zeer kritisch mengsel is. Logistiek worden de betonmixers gevolgd met een voertuigvolgsysteem, dat aangeeft waar de vracht zich onderweg bevindt. 


Verder is een systeem getest dat realtime de positie van de wapening op het brugdek controleert.

Galecopperbrug
Afdekfolie na aanbrengen HSB

Conclusies

De geschiktheidproef kan als geslaagd worden beschouwd, waarbij op een aantal aspecten ook uit deze test opnieuw verbeterpunten naar voren zijn gekomen.

+